Babyconsulent

Babyconsulent

Wat is een babyconsulent?

Een babyconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige. Zij heeft veel ervaring met baby’s en is opgeleid om uiteenlopende vragen over baby’s te beantwoorden. Voor alle grote èn kleine vragen over jouw kindje (tot 18 maanden) kun je bij een babyconsulent terecht. Vragen die buiten haar vakgebied vallen, zal zij (altijd in overleg met jou en nooit zonder jouw toestemming!) verwijzen naar een professional in de regio. Geen kastje-naar-de-muur-verwijzing, maar goed begeleid en gecoördineerd.

Van een babyconsulent mag je verwachten dat zij goed naar je luistert en je passende informatie geeft die zij duidelijk kan onderbouwen. Haar informatie en adviezen zal zij altijd afstemmen op jouw behoefte en passend bij de manier waarop jij voor je kind wilt zorgen. Om je te helpen te leren vertrouwen op je eigen gevoel en instinct.

Babyconsulenten zijn van mening dat een baby nìet voor niets huilt! Zij distantiëren zich dan ook van adviezen om jouw baby te laten huilen zodat hij of zij zelf zou leren in slaap te vallen. Babyconsulenten kijken verder dan het huilgedrag alleen en zoeken naar oorzaken en andere factoren die bij het huilen meespelen. Zij gaan ervan uit dat elk signaal een verhaal vertelt en helpen je het signaal van je baby te begrijpen en doorvoelen.

Bij een babyconsulent die is aangesloten bij de Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland (VVBCN) ben je verzekerd van een goede kwaliteit van zorg. Let op het keurmerk deBabyconsulent®!

De zorg van babyconsulenten kenmerkt zich door:

  • Opleidingsniveau (HBO)
  • Goede bereikbaarheid
  • Breed en gespecialiseerd opgeleid en ruime ervaring met baby’s

Wat doet een babyconsulent?

De babyconsulent is gespecialiseerd op het gebied van ouder- en kindzorg en is aangesloten bij het netwerk Babyconsulenten Nederland. Babyconsulenten streven naar een baby, een ouder en een gezin in balans. Zij hebben ruime ervaring en kennis over de ontwikkeling van een baby, de lichaamstaal en interactie, (borst)voeding en lichamelijke klachten. Een babyconsulent stemt haar begeleiding af op de kennis, ervaring en draagkracht van jou, als ouder. Een babyconsulent helpt je de lichaamstaal van jouw baby beter te begrijpen.

Daarnaast reikt de babyconsulent je handvatten om het welzijn van jouw kind te bevorderen en helpt je je eigen kracht als ouder te leren kennen en je meer vertrouwd te voelen in het ouderschap.

Bij de begeleiding als babyconsulent wil ik als professional naast jullie staan en staat jullie gezin centraal. Samen met de betrokkenheid van jou als ouder zorgt een babyconsulent ervoor dat jullie als gezin weer beter in balans komen en een fijn ritme vinden met elkaar. De begeleiding van de babyconsulent is aanvullend op de zorg zoals die door huisarts, kinderarts en consultatiebureau verleend wordt.

Voor alle grote èn kleine vragen over jouw kindje

Een babyconsulent biedt begeleiding bij jou thuis, telefonisch of via e-mail. Je kunt aangeven waar jouw voorkeur naar uit gaat. Zie hiervoor ook de verschillende pakketten en mogelijkheden.

Na een telefonische kennismaking of contact per e-mail volgt meestal een bezoek aan huis.  De babyconsulent kijkt van dichtbij mee en geeft informatie en adviezen die passen bij jullie wensen. Want ieder gezin is anders en elke baby is uniek!

Hoe ga ik te werk?

Allereerst ga ik jullie vragen een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Dit geeft mij, maar ook jullie zelf, alvast een goede kijk op de huidige situatie. Het helpt jullie zelf al om alles eens op een rijtje te zetten. Dit is belangrijk, zodat we bij het eerste huisbezoek direct aan de slag kunnen. Vervolgens maken we een afspraak voor een huisbezoek op een moment dat voor jullie het beste uitkomt. Dit kan zowel overdag als op een avond of in het weekend. Tijdens het huisbezoek kan het zijn dat ik meteen wat praktische tips en adviezen geef waar je direct mee aan de slag kunt. Ook kan ik ondersteunende middelen inzetten (zoals coachen met beelden, inbakeren, draagdoek, babymassage etc).

Na dit huisbezoek geef ik mijn bevindingen weer in een persoonlijk verslag met daarin een plan van aanpak met inzichten, aanvullende informatie, praktische tips en tools, zodat jullie hiermee zelf verder kunnen.

En altijd met respect voor jullie visie, leefstijl en jullie wensen.

We houden daarna regelmatig contact; de manier waarop en hoe vaak dit plaats vindt bespreken we vooraf met elkaar.

Ik begeleid jullie stap voor stap naar een situatie die wenselijk is voor jullie, net zo lang totdat jullie je weer vertrouwd voelen in de nieuwe situatie en de vraag beantwoord is of het probleem is aangepakt en er een situatie is waarin jullie als gezin weer in balans zijn.

Als tijdens een consult blijkt dat ondersteuning van uw huisarts of andere zorgverlener wenselijk is, dan kan ik (altijd en allèèn in overleg met jullie) contact opnemen met jullie huisarts of andere zorgverlener.

Ik bied begeleiding thuis, telefonisch, per mail en/of app. Ik ben gemakkelijk bereikbaar. Vragen kunnen te allen tijde per mail gesteld worden.

Ieder gezin is anders en elke baby is uniek