Mogelijkheden

Mogelijkheden

Babybegeleiding

Bij de begeleiding als babyconsulent wil ik als professional naast jullie staan en staat jullie gezin centraal. Samen met de betrokkenheid van jou als ouder zorgt een babyconsulent ervoor dat jullie als gezin weer beter in balans komen en een fijn ritme vinden met elkaar. De begeleiding van de babyconsulent is aanvullend op de zorg zoals die door huisarts, kinderarts en consultatiebureau verleend wordt.

Een babyconsulent biedt begeleiding bij jou thuis, telefonisch of via e-mail. Je kunt aangeven waar jouw voorkeur naar uitgaat. Zie hiervoor ook de verschillende pakketten en mogelijkheden.

Na een telefonische kennismaking of contact per e-mail volgt meestal een bezoek aan huis.  De babyconsulent kijkt van dichtbij mee en geeft informatie en adviezen die passen bij jullie wensen. Want ieder gezin is anders en elke baby is uniek!

Couveuse nazorg

Een ziekenhuisopname van een pasgeboren baby is een ingrijpende ervaring voor zowel ouders als kind. In plaats van elkaar in de eigen vertrouwde omgeving te leren kennen word je kort na de geboorte gescheiden van je kind. Er zijn zorgen en soms onzekerheid over de gezondheidstoestand van je baby.

De overgang van het ziekenhuis naar huis is dan ook voor veel ouders en baby’s erg groot. Thuis ben je helemaal op jezelf aangewezen terwijl je nog niet de kans hebt gekregen je kindje goed te leren kennen. Soms huilen baby’s veel door alle stress waar ze aan blootgesteld zijn tijdens een langdurig verblijf in het ziekenhuis.

Wanneer de kraamtijd niet verliep zoals gepland kan het zijn dat je nog met heel veel vragen zit. Vragen die je normaal gesproken met de kraamzorg zou bespreken. Vaak gaan de dingen in het ziekenhuis toch net even anders dan in de thuissituatie en daardoor kun je je als ouder erg onzeker voelen. Het is fijn als je dan terug kunt vallen op deskundig advies. Je moet ook vertrouwen krijgen in jezelf als ouder en je kindje. Juist na zo’n ziekenhuisopname kun je behoefte hebben aan extra begeleiding maar deze stopt vaak abrupt op het moment dat je het ziekenhuis verlaat met je baby.

Hiervoor kun je terecht bij Baby Extra Care & Balance. Ik kan begeleiding op maat bieden afgestemd op jullie wensen en behoeften.

Babymassage

Waarom een cursus babymassage volgen?

Babymassage is in de eerste plaats een ontspannende, liefdevolle en leuke manier van contact maken met je baby, om je baby beter te leren kennen en te begrijpen. Dit werkt positief op een goede hechting en dat is essentieel voor de ontwikkeling van jullie baby.

 

Liefdevolle aanraking is een basisbehoefte

Babymassage is geen ingewikkelde techniek. Het is een natuurlijke, traditionele kunst, eenvoudig en eeuwenoud, die iedere moeder/vader gemakkelijk leren kan!

Baby’s houden ervan gemasseerd te worden en verlangen naar geborgenheid, warmte, aanraking, gewiegd en vastgehouden worden; lichamelijk contact en liefdevolle aanraking is voor een baby net als voeden en slapen een eerste basisbehoefte. Immers als baby’s nog in de baarmoeder zitten waarin het omringd is door warmte en zachtheid, is de huid een belangrijk communicatiemiddel.

De eerste ervaringen buiten de baarmoeder zijn die van contact via de huid door middel van aanrakingen. Massage is een manier om aandacht en liefde te geven en je baby vertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te schenken.
Masseren is communiceren met je baby. Door je baby regelmatig met aandacht te masseren leer je zonder woorden je baby te verstaan.

Shantala babymassage is een vorm van babymassage welke oorspronkelijk uit India komt. Dokter Leboyer kwam in de jaren ’70 met deze manier van verzorging van baby’s in aanraking en was zo onder de indruk dat hij de kennis meenam naar Europa.
Door met aandacht en respect je baby aan te raken vergroot het contact. Het stimuleert de zintuigen en de ontwikkeling van je baby en verhoogt de weerstand. Je baby voelt zich meer gezien en krijgt hierdoor meer vertrouwen in zichzelf en de wereld om hem heen.

De massage is een bijzondere manier om elkaar beter te leren kennen. Zonder woorden maar door middel van aanraking leer je de lichaamstaal van je baby te verstaan, want dat is de enige taal die hij “spreekt” in zijn eerste levensjaar. Je leert goed naar de reacties van je baby te kijken, leert aanvoelen wat hij nodig heeft en kan zo beter inspelen op zijn specifieke behoeften.

Verschillende vormen van babymassage voor speciale behoeften

  • Te vroeg geboren, te kleine en zieke pasgeborenen
  • Stabiele prematuren die nog in het ziekenhuis verblijven om te groeien
  • Baby’s met darmkrampjes
  • Baby’s die veel huilen
  • Pasgeborenen met een hersenbeschadiging
  • Verslaafd geboren pasgeborenen
  • Baby’s die in een pleeg- of adoptiegezin worden opgenomen

In een cursus leer je met rustige, vloeiende bewegingen je baby een complete massage te geven. Hierbij maken we gebruik van diverse technieken uit verschillende stromingen van de babymassage (o.a. die van de Shantala) om in te kunnen spelen op de persoonlijke behoefte van jou als ouder en jouw baby. Deze manier maakt het contact met je baby intensiever en je voelt nog beter aan wat je baby jou wil vertellen. De massage draagt bij aan rust en ontspanning voor zowel jou als je baby en bevordert een veilige hechting met je baby. Deze praktische, eenvoudige massage is een goede aanvulling op de dagelijkse verzorging.

Het is wetenschappelijk bewezen dat babymassage goed helpt bij huilbaby’s. Het kan helend werken na een moeizame bevalling, een keizersnee, prematuur geboren baby’s en/of opname in de couveuse. Ook zijn er positieve invloeden waargenomen bij baby’s die in een adoptie of pleeggezin werden geplaatst.

Babymassage bevordert de groei, de doorbloeding van de huid en stimuleert de zintuigen.

Babymassage heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Er is een daling van de hoeveelheid stresshormoon, zoals adrenaline en cortisol. Daarnaast is er een stijging van het hormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij gevoel van tederheid en geborgenheid. Zowel bij de baby als bij de ouder is er een verhoogde productie van dit hormoon waar te nemen.

Babymassage is geschikt voor iedere baby vanaf 6 weken tot ongeveer 10 maanden. Bij buikkrampen, weinig slapen of moeizaam drinken en veel huilen kan babymassage verlichting en ontspanning geven.

Massage stimuleert niet alleen de werking van verschillende organen, het bevordert ook het algemene welbevinden, het heeft een kalmerend effect en massage laat de baby ontspannen. Massage is daarnaast goed voor de spijsvertering (bijvoorbeeld bij darmkrampjes), het slaapritme, de ontwikkeling van de tastzin en de hersenen, te vroeg geboren baby’s en hyperactieve baby’s.

Afhankelijk van de gezondheid van jouw kindje, is babymassage door aangepaste technieken al mogelijk vanaf 2 weken. Ook specifiek aangepast op de problemen van jouw kindje. Het is tevens mogelijk dat de babymassage door mij in overleg met behandelend arts in het ziekenhuis kan worden gegeven.

Babymassage is niet alleen geschikt voor baby’s met ‘problemen’, maar voor alle baby’s en het is bovendien ontspannend voor vaders en moeders!

Cursus babymassage

Als docent babymassage bied ik de mogelijkheid om een cursus babymassage individueel te geven, bij jullie thuis, op locatie of in groepsvorm. Je kunt ook zelf een groepje samenstellen (bijvoorbeeld vriendinnen die ook pas een baby hebben gekregen of via zwangerschapsgym). Bij deze cursus zit een reader en olie inbegrepen.

Tijdens de cursus bespreek ik verschillende thema’s. Er is voldoende ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

Wat leer je zoal tijdens de lessen?

  • Achtergrondinformatie over massage, hechting, gebruik van olie
  • de verschillende massagetechnieken
  • gymnastiek-yogaoefeningen
  • tiltechnieken en hanteringswijzen
  • massagetips bij buikkrampjes/obstipatie
  • elke week een ander thema (bijv. huilen, onrustige baby’s, krampjes, draagdoek, gebruik tummy-tub of een thema op aanvraag)

De cursus waarin u leert om zelf thuis uw baby te masseren wordt op verschillende manieren aangeboden;

De individuele cursus aan huis

3 lessen van 90 minuten inclusief reader, gebruik van natuurlijke babymassageolie en een verrassingspakketje.

De groepscursus op cursuslocatie of aan huis (thuislocatie kan per keer verschillen)

4 lessen van 90 minuten inclusief reader, gebruik van natuurlijke babymassageolie en een verrassingspakketje.

De cursus wordt gegeven bij minimaal 2 en maximaal 5 baby’s (baby en ouder/verzorger).

De kennismakingsworkshop

Een workshop van 30-45 minuten. Hierbij laat ik zien hoe leuk babymassage is.

Ook als de baby wat ouder is.

Spelen, zingen en masseren met je baby/peuter. De allerleukste manier om contact te maken in een periode waarin je peuter misschien midden in de koppigheidsfase zit, maar nog o-zo afhankelijk is van jouw liefde en positieve aandacht.

De massage gebeurt volgens de Shantala-methode, maar omdat een peuter geen moment stil kan zitten of liggen, wordt het lijfje spelenderwijs gemasseerd, muziek en kinderversjes zorgen er voor dat je peuter het naar de zin heeft.

De massage stimuleert de tastzin, is goed voor de lichamelijke en emotionele ontwikkeling, verhoogt de concentratie en maakt dat je peuter beter in zijn velletje komt te zitten. Het helpt bij slaap-, eet- en zindelijkheidsproblemen en alles wat in de peutertijd voor misverstanden tussen jou en je peuter kan zorgen. Het versterkt de band en is voor jullie beiden een ontspannende bezigheid.

Deze massage-spelbegeleiding is bestemd voor peuters van ongeveer 1 – 3 jaar, met hun ouders/verzorgers/opvoeders en wordt individueel bij jullie thuis gegeven.

Dunstan Babytaal

Wat is Dunstan Babytaal en waarom een workshop volgen?

Pasgeboren baby’s maken vanaf de geboorte geluiden met ieder een hele specifieke betekenis. De Australische onderzoeker Priscilla Dunstan heeft in 1998 ontdekt dat deze geluiden voortkomen uit een reflex en het een natuurlijke manier van iedere baby is om zijn of haar lichamelijke behoefte duidelijk te maken. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden/huiltjes zijn onafhankelijk van de taal die ouders spreken (in alle talen identiek), het is namelijk niet aangeleerd en dat maakt dat deze babytaal dus wereldwijd hetzelfde is voor alle baby’s.

Als babyconsulent vind ik de Dunstan Babytaal een waardevolle en bruikbare aanvulling op het leren kennen en begrijpen van je kindje. Door middel van Dunstan Babytaal leer je als ouder te begrijpen wat je baby jou te vertellen heeft. Wat zegt je baby en welk signaal geeft het? Elk signaal vertelt een verhaal en het helpt je het signaal van je baby te begrijpen en doorvoelen.

Je zult in staat zijn om de geluiden en huiltjes van je baby juist te interpreteren en snel en effectief op de behoefte in te gaan. Door snel in te spelen op de behoefte van je kindje zal je baby sneller tevreden zijn. Ook leer je vanaf het begin al meteen beter naar je kindje te ‘luisteren’ en te ‘kijken’.

Een veel gehoorde opmerking van ouders is dan ook dat het vertrouwen in jezelf als ouder groeit omdat jij je kindje beter ‘verstaat’ na het volgen van de Dunstan Babytaal cursus.

Begrijpen en doorvoelen wat je baby jou te vertellen heeft geeft je vertrouwen

Voordelen

Minder huilen
Wanneer je weet welke behoefte je kindje heeft als het begint te huilen kun je direct met de juiste oplossing komen voor zijn ongemak. Je kunt je voorstellen dat het voor je baby dan niet nodig is om verder te huilen of overstuur te raken. En hoe fijn is het om direct door je ouders begrepen te worden. Dat geeft vertrouwen in het leven!

Betere voedingsresultaten/betere borstvoeding
Wanneer je gaat voeden als je kindje écht honger heeft, dan zal het beter aan de borst willen en beter drinken. Dat is anders als je iedere keer dat het begint te huilen probeert of het ook honger heeft en aanlegt…

Meer slaap
Als je kindje ’s nachts wakker wordt, want dat doen veel baby’s in de eerste maanden, is het heel prettig om direct te weten wat er is. Soms is het alleen maar een boertje dat dwars zit. Je baby raakt minder overstuur, is sneller gerustgesteld en slaapt dus ook sneller weer in. En jij ook.

Minder stress en groeiend zelfvertrouwen
Wanneer je goed kunt inschatten wat de behoeften van je baby zijn en je weet wat je moet doen als je kindje begint te huilen, dan neemt dat veel van de druk en stress weg die veel ouders voelen in de eerste fase van hun ouderschap. Dat geeft meer zelfvertrouwen en rust.

Samen!  Betrokkenheid van beide ouders
Ook als vader kun je de geluiden van je baby herkennen. Bij honger moet je wellicht je baby inleveren bij je vrouw als die borstvoeding geeft. Maar bij de vier andere geluiden kun je het zelf oplossen. Daarmee is er een grotere betrokkenheid van de vader bij de baby en kun je als vader, vanaf dag èèn, een gelijkwaardige band opbouwen met je kindje. Dat is ook fijn voor moeders…

Workshop en cursus Dunstan Babytaal voor ouders:

Voor wie?

De workshop en cursus is geschikt voor aanstaande ouders en voor ouders met een baby tot 3 maanden oud. Ideaal is om deze (samen met je partner) reeds tijdens de zwangerschap te volgen of in de eerste 3 maanden na de geboorte.

Workshop Dunstan Babytaal

In de workshop leer je het ontstaan van de Dunstan Babytaal, het gebruik van 2 van de 5 geluiden te herkennen en suggesties om hier op in te spelen.
De workshop kan individueel aan huis of in groepsverband gegeven worden en duurt ongeveer 60 minuten.

Cursus Dunstan Babytaal

In de cursus leer je het ontstaan van de Dunstan Babytaal, het gebruik en de 5 geluiden te herkennen en suggesties om hier op in te spelen en of hoe de achterliggende problemen op te lossen zijn.

Door middel van voorbeelden en filmpjes leer ik jullie deze 5 geluiden te herkennen en bespreken we wat je kunt doen wanneer je deze geluiden herkent. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van jullie eigen opgenomen geluidjes van je huilende baby. Mocht je op het moment van de workshop zwanger zijn worden er geluiden gebruikt van de dvd/app. Verder ontvang je een reader om de informatie nog eens rustig na te lezen.

De cursus kan aan individueel aan huis of in groepsverband gegeven worden en duurt 2 keer 90 minuten.

Bij de workshop en de cursus is het mogelijk een dvd of app aan te schaffen als achtergrondinformatie of om nog eens rustig na te kijken.

Dragen van je baby

Hoe pak je je baby op en leg je het weer neer? Hoe kun je het het beste dragen? Vragen die iedereen, die voor het eerst een baby vastpakt, zich zal afvragen en waarbij je je onwennig en onzeker zult voelen. Dit geldt zeker als je kindje te vroeggeboren is, ziek (geweest) is, onrustig is en of zich overstrekt.

Een babyconsulent kan hierbij van advies zijn door je hierover op maat informatie en uitleg te geven over basisbevestigend dragen, roterend handelen en gebruik maken van hulpmiddelen hierbij.

Basisbevestigend dragen

Een baby is vanuit de buik gewend dat het zich weinig kan bewegen en de bewegingen worden vertraagd door het aanwezige vruchtwater. Het is daarom belangrijk dat je baby, als het geboren is, ook op deze manier benaderd wordt en zich niet verloren gaat voelen in de grote ruimte waar hij of zij na de geboorte in terecht is gekomen. Je baby vindt het prettig om opgetild te worden, waarbij je het hoofdje en bekken goed ondersteunt.

Door de basis te steunen (basisbevestigend dragen)

• Voelt je baby zich veiliger.
• Hij/zij kan de beweging dan beter volgen.
• Kan zich op deze manier niet overstrekken.
• Een veilige manier van tillen (als je bijvoorbeeld met je baby de trap op of af gaat).
• Draagt bij aan een positieve ontwikkeling

In het bekken van de mens bevindt zich namelijk het fysieke zwaartepunt oftewel middelpunt van het lichaam.
Het goed ondersteunen van het bekken bij de baby geeft een lichamelijk en geestelijk positief effect. Dit noemen we basisbevestigend dragen.

Door dit basisbevestigend dragen steun je het bekken en het hoofdje goed. Elke baby heeft behoefte aan veiligheid en vertrouwen.

Rond en roterend handelen

Rond roterend hanteren is een manier van handelen waarbij je je kindje op een veilige manier en bevestigende manier oppakt en beweegt. Dit op een manier waarbij je baby in een ronde houding blijft en de beweging op een draaiende manier wordt uitgevoerd. Dit levert een positieve bijdrage aan de bewegings- en houdingsontwikkeling van de baby en het bevordert een goed contact tussen jou en je kindje. Deze manier van omgaan met je baby kun je toepassen bij alle dagelijkse handelingen. Het is een prettige manier van omgaan met je baby en bevordert het gevoel van veiligheid en hechting.

Daarnaast kan de babyconsulent jou vanuit deze basis van dragen en handelen informatie geven om je baby comfortabel en veilig te leren dragen in een draagdoek en informatie geven over verschillende draagdoeken. 

Inbakeren van je baby

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voetjes, ter hoogte van de armpjes strak en losjes ter hoogte van de beentjes. Door inbakeren wordt een baby beperkt in zijn (onwillekeurige) bewegingen zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap.

Inbakeren is een oeroude traditie die tot het einde van de achttiende eeuw in Nederland werd toegepast. Het inbakeren werd in Nederland herontdekt omdat baby’s steeds onregelmatiger gingen drinken en slapen. Het wordt nu dus meer gebruikt als hulpmiddel bij onrust en ter verkrijgen van meer regelmaat.

Er zijn veel verschillen tussen het inbakeren van toen en nu. De huidige techniek van het inbakeren, mits volgens de richtlijnen uitgevoerd, is niet meer belastend voor de groei en de heupontwikkeling. Het hoofdje van de baby wordt niet meer ingebakerd en warmtestuwing wordt met de juiste doeken en techniek voorkomen.

De meeste baby’s reageren er meteen goed op als ze ingebakerd worden, vooral jonge baby’s. Als ze eenmaal de veiligheid en geborgenheid van een inbakerdoek voelen, geven ze zich over aan de slaap. Voor een goed resultaat en zeker ook voor de veiligheid is het belangrijk dat er op een juiste manier en op het juiste moment in wordt gebakerd.

Wanneer een baby een aantal weken ingebakerd heeft geslapen, heeft het meestal voldoende ritme gekregen in slapen, drinken en spelen. Het inbakeren als hulpmiddel wordt dan overbodig. Baby’s die baat hebben bij inbakeren, houden meestal niet van veranderingen. Het inbakeren zal dan ook weer in kleine stapjes af gewend worden.

Bij dit alles kan de babyconsulent van ondersteuning zijn. Ik kan jullie naast het vertellen over het inbakeren, materialen en het instrueren in de techniek, laten zien welke slaapsignalen jullie kindje laat zien en wat het beste moment is om in te bakeren. We zullen daarbij samen bekijken wat het beste bij jullie en bij jullie baby past en een plan met maken over opbouw en later ook weer afbouwen ervan.