Het is alweer een tijdje mooi weer en om me heen zie ik steeds mensen die goedbedoeld hun baby in de kinderwagen of maxi-cosi uit de zon proberen te houden. Door dit met een (hydrofiele) doek over de wagen te doen is helaas niet de manier.

Uit recent onderzoek (verricht door TÜV Nederland in opdracht van Stichting Veilig Kind) is echter gebleken dat een kinderwagen afgedekt met een hydrofiele doek juist geen verantwoorde oplossing is. Er is zelfs gebleken dat de temperatuur in de bak van de wagen met maar liefst 7 graden kan toenemen indien deze is afgedekt met een hydrofiele doek.
Het afdekken is dus zelfs levensgevaarlijk omdat de temperaturen extreem hoog op kunnen lopen in de wagen hierdoor!
Gebruik dus liever een ouderwets parasolletje.

Kijk even naar onderstaand filmpje en het artikel van editie NL

https://www.oudersvannu.nl/video/kinderwagen-wordt-broeikas-met-doek-over-de-kap/

Kinderwagen wordt broeikas met doek over de kap
(Bron: EditieNL )

Tijdens warme dagen wil je je baby in de kinderwagen beschermen tegen de zon, maar doe dat niet door een (hydrofiel)doek over de kap te hangen. Dan kan het namelijk in no time enorm heet worden in de wieg.

Je ziet het nog steeds vaak en misschien doe je het zelf ook weleens: een doek over de wandelwagen hangen om je kind te beschermen tegen de felle zon, of misschien slaapt hij dan juist beter. Maar deze oplossing kan gevaarlijk zijn.

Temperatuur stijgt snel

Deskundigen maakten een filmpje om te laten zien hoe snel de temperatuur in de wieg oploopt als er een doek over de kinderwagen hangt. In de video zie je twee kinderwagens waarin thermometers hangen. In de wagen waar een doek overheen hangt, is het al snel een broeikas: 39,2 graden meet de thermometer. Terwijl het op datzelfde moment in de wagen zonder doek 33,6 graden is.

Oververhit

Door de wandelwagen met een doek af te dekken, kan je kind oververhit raken, moeite krijgen met ademhalen of een zonnesteek oplopen. Een baby kan zelfs spontaan ophouden met ademen doordat hij door de warmte denkt dat hij terug is in de baarmoeder. Door de doek komt er te weinig frisse lucht binnen. En dat heb je minder snel door, omdat je je baby niet ziet liggen achter de doek. Het is veiliger en een stuk koeler om een parasol te gebruiken om schaduw voor je baby te creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 − 3 =